Prof. Paul Collier v Praze

04.12.2009 09:51

Dne 26.11.2009 proběhla na VŠE v Praze přednáška předního světového odborníka na rozvojovou problematiku prof. Paula Colliera.

Prof. Collier v současnosti působí jako ředitel Centra pro studium afrických ekonomik při univerzitě v Oxfordu a hlavní poradce Blairovy Komise pro Afriku. V minulosti pracoval jako ředitel výzkumného oddělení Světové banky, kde mj. úzce spolupracoval s Josephem Stiglitzem, Nositelem Nobelovy ceny za ekonomii.

 

Téma: Afrika - nové výzvy a příležitosti pro rozvojovou spolupráci

plakát k přednášce profesora Colliera (formát PDF, 587,2 kB)

 

Po skončení přednášky s profesorem Collierem diskutovali následující čeští odborníci: 

Petr Halaxa - v současnosti působí ve Stálém zastoupení ČR při Evropské unii, kde je zodpovědný za rozvojovou agendu. Během českého předsednictví v Radě EU působil jako hlavní vyjednavač právě v oblasti rozvojové agendy. V minulosti pracoval např. v Evropské rozvojové agentuře (EuropeAid) nebo řídil Rozvojové středisko, předchůdce dnešní České rozvojové agentury. 

Ivan Korčák - v současnosti je členem vedení Smíšené obchodní komory ČR a subsaharské Afriky. V minulosti působil jako obchodní rada v Keni, Libanonu a Malajsii, předtím pracoval na rozvojových projektech v Nigérii či v Lybii. 

 

Zde přinášíme některé fotografie z akce. Všem tímto děkujeme za účast. 

    

 

 

Přednáška se stala součástí projektu „Kapuscinski lectures“, pojmenovaného na počest Ryszarda Kapuscinského, polského publicisty píšícího o rozvojových zemích. V rámci projektu se ve dvanácti zemích Evropské unie konají přednášky předních světových odborníků zaměřené na problematiku rozvoje a rozvojové spolupráce. Sérii přednášek spoluorganizují Evropská komise, Rozvojový program OSN (UNDP) a partnerské univerzity. V České republice se partnerem projektu stala Vysoká škola ekonomická v Praze.

 

Projekt je financován Evropskou komisí a implementován Rozvojovým programem OSN (UNDP).  

         

Vyhledávání

Kontakt

Tereza Němečková Centrum výzkumu rozvojových ekonomik
Fakulta mezinárodních vztahů
Vysoká škola ekonomická v Praze
nám. W. Churchilla 4
Praha 3 Žižkov
130 67